Maja sjekker ut Oslo Blockchain Day

Tirsdag 24.04.2018 ble Oslo Blockchain Day arrangert, og jeg var der. Stor takk til Blix Solutions for at de inviterte meg med!

Oslo Blockchain Day er et arrangement av Blockchangers, en gruppe som jobber for å spre kunnskap om, og bruk av, blokkjedeteknolgi. Oslo Blockchain Day 2018 var tredje av sitt slag, og Blockchangers skryter på seg at dette er det er en av Europas største blokkjedekonferanser.

Det betyr nok at det ikke er så mange store blokkjedekonferanser i Europa, hvert fall etter årets arrangement å dømme. I fjor var det visst større. I år har markedsføringen av konferansen i tillegg lidd under Facebooks avgjørelse om å blokkere ord som “blockchain” i et forsøk på å bremse spammen fra useriøs “kryptovaluta” (også kjent som svindel).

Hva er så blokkjede? Blokkjede er en metode å lagre filer på flere steder samtidig. Mest kjent er bruken av kryptovaluta. Bitcoin opererer med en åpen regnskapsbok (en “ledger”) som alle involverte har tilgang til. Dette skaper et desentralisert økonomisk system som blir basert på at alle har kontroll, ingen trenger å ha tillit til en sentral makt (en bank). Kryptovaluta (som Bitcoin, Zcash, Ripple og så videre ut i evigheten) er bare én bruk av blokkjeder. Blokkjedeteknologi er så enkelt at DN har en 15 sekunders forklaring på hva blokkjedeteknologi er:


Blokkjede handler om informasjonen som ligger lagret på flere (mange) steder samtidig. Legger man til noe på ett sted, vil dette oppdateres til de andre stedene også. Denne måten å organisere informasjon på er forlokkende for mange. Hva om all informasjon som sosiale medier i dag samler om deg, pakkes inn i et digitalt skap som du selv eier, og du selv aktivt velger hvilke applikasjoner som skal få tilgang til informasjkonen? På den måten har du full kontroll over din egne digitale profil. Dette er noe uPort jobber med – og presenterte på Oslo Blockchain Day.

Eller hva med mulighet for å strømme alle mulige filmer? White Rabbit jobber med en desentralisert distribusjonskanal som gir deg tilgang til alle forskjellige nettverks filer, istedenfor at du må betale for forskjellige abonnement for tilgang til hvert nettverk.

Blokkjedeteknologi er fremdeles såpass nytt at man ikke helt klarer å se for seg mulighetene enda, og derfor er det en veldig spent og inspirert stemning når man samler folk for å snakke om dette. Det er mye spennende som skjer, og det er mange som prøver og feiler. Hvem vil være den første som lager det nye som kommer til å endre måten vi ser på teknologi, samfunn og informasjon på?

Til tross for at det er mye spennende som skjer i blokkjedeteknologi, så kan Oslo Blockchain Day bli litt bedre. Det er som om foredragsholderne ikke helt vet om de skal salgspitche, skaffe ansatte, dele teknologi eller inspirere. Denne litt manglende identiteten til konferansen resulterer i at det er veldig sprikende kvalitet på foredragene. Men hvem kan mistrives i et miljø fullt av individer som har fullt fokus på å finne nye muligheter? Ikke meg hvert fall. Jeg hadde det supert uansett.

Her er forresten de bildene jeg la ut på Instagram i løpet av dagen. Noen av dem gikk videre på Facebook, noen gjorde ikke.

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from FRK. ENES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading