Maja oppsummerer 2019

2019 har flydd av gårde. Setningen “men det rekker jeg ikke, så det får jeg droppe” har gått som et mantra gjennom hele året.

Tre store begivenheter har preget dette året: jeg fødte mitt andre barn, mamma døde, og jeg ga (endelig) ut boken Internett Internett Internett.

Som gravid frilanser begynte året stort sett med å stresse over rettigheter til foreldrepenger (nye regler som gjorde at jeg enten kunne bli vurdert som at jeg ikke har rettigheter, eller at jeg ville få ganske grei utbetaling, basert på hvorvidt jeg ble vurdert som frilanser etter nye regler, som selvstendig næringsdrivende – eller noe helt annet). Jeg fikk vedtak om foreldrepenger siste hverdag før barnet ble født (på termindato). Jeg er glad jeg bor i Norge og har muligheten til å få foreldrepenger. Jeg hadde noen få måneder full permisjon, og graderer permisjonen deretter (det vil si jobber delvis og har delvis permisjon. Pappa har permisjon en dag i uka, som er min “kontordag”. De som følger meg på Instagram har sett ett og annet “jeg elsker pappaperm”-bilde.

Lykkebobla som skulle følge etter fødsel ble raskt punktert, og da babyen var en snau uke fikk beskjed om at vi var ønsket på Sørlandet Sykehus da min mamma, og barnas Besta, ikke kom til å være med oss stort lengre. Det kom litt plutselig og mye tidligere enn vi hadde håpt og forventet. Vi kom ned og fikk vært sammen med henne alle sammen før hun ble bevisstløs og til slutt tok sitt siste åndedrag. Hun hadde lungekreft. Liv og død veldig tett på i vårmånedene 2019.

Noen måneder etter dette husker jeg ikke lengre. Det var noe med en nyfødt baby og arrangeringen av en begravelse. Da jeg kom tilbake til sansene mine tenkte jeg at livet var kort. “Do not let perfect stand in the way of done”.

I oktober lanserte jeg boka jeg har jobbet med i 4 år – Internett Internett Internett.

Etter lanseringen dro jeg en snabbtur til Lillesand for å prate om hvordan gi ut bok på eget forlag. Mange hadde flere spørsmål om hvordan sette i gang, og underforstått “hvordan skaffe penger til prosjektet”. Dersom jeg skal holde en sånn gruppe igjen vil absolutt finansiering få en større del av tiden.

Like etter det igjen fikk jeg også muligheten til å snakke på Norid sitt Internettforum 2019. For de som ikke kunne være der har jeg skrevet et blogginnlegg over hva jeg hadde som presentasjon. Denne presentasjonen er noe av det gøyeste jeg har gjort på lenge – ikke fordi det er så gøy å stå der og prate om at Internett er bygd opp av 7 lag, men fordi dette foredraget ble en slags kulminasjon av det jeg har jobbet med de siste fire årene. Hvordan fungerer teknologien bak Internett? – og å prate om aspekter ved dette til jurister, politikere og byråkrater i statsforvaltningen… Denne presentasjonen føltes som en anerkjennelse, på en måte, av at det jeg har brukt 4 år på ikke er tull. Jeg vet ikke, det var jo bare en halvtime, men jeg smiler fremdeles når jeg tenker på det.

Årets siste måned ble brukt til å sende ut bøker som blir bestilt fra forlaget mitt mudskipper. Det drypper inn bestillinger nå og da, og jeg har allerede solgt ut over halve opplaget. Prisen jeg har satt er for lav til at dette egentlig er noe jeg tjener på, hadde det ikke vært for at jeg fikk produksjonstøtte av NUUG Foundation. Jeg er i den heldige posisjon at jeg kan prioritere å spre informasjonen fremfor å måtte fokusere på å få penger inn (nåja, jeg trenger jo fremdeles inntekt, så jeg krever jo inn penger).

Jeg hadde håpt å få ut e-bokversjonen av boka før året er omme, men litt kommunikasjonsproblemer og store søvnproblemer (de som sier det er lett med småbarn lyver) gjorde at e-boka blir en 2020-produksjon. Jeg har nå i det minste sendt teksten fra meg til noen som skal omformatere den til riktig format, så jeg sitter ikke og knoter med det selv.

Det som derimot også skjedde helt i slutten av 2019 var at jeg har blitt tatt inn i varmen i Store Norske Leksikon, for mitt engasjement for å formidle teknologi og Internett. De er fast bestemte på å skrive internett med liten i, men ellers er jeg kjempestolt over å kunne bidra til en av de beste nettstedene på Internett.

Ellers er 2020 ganske tåkefylt. Jeg har ingen plan. Det vil si, jeg har mange ideer, men jeg vet ikke helt hvordan året blir. Får vi barnehageplass før august? Blir lokalene til kontorfellesskapet solgt? Skal jeg fortsette med temaet Internett eller gjøre noe helt annet? Er to barn en årsak til å få seg en mer forutsigbar inntekt (=ordinær jobb)? Jeg har en del leads på noen prosjekter som jeg synes er spennende, men leads er jo ikke spikra planer. Hva som skjer kommer vel egentlig an på… Kan jeg ta med baby (snart ett-åring) på jobb?

Den som følger med får se! Jeg er psyched, hvertfall. Ingenting er som blanke ark!

Under følger en liste over blogginnlegg som er påbegynte, men ikke fullførte. Under der igjen er et liten teaser i forskjellige bokprosjekt jeg har ideer til.

Upubliserte blogginnlegg:

 • Maja er frilanser og føder barn
 • Kampen om IPv6
 • Maja vil vekk fra WordPress/DNSSEC
 • Maja skriver kakeblogg
 • Maja har barnepass på konferanse

Bokideer:

 • En barnebok om nettverksinfrastruktur (barnebok)
 • En slags humorbok om svangerskap (sakprosa)
 • En hvedragsdiktbok (poesi)
 • En nær-fremtidsdystopi (roman)
Litt mindre poser under øynene enn i fjor, samtidig mindre søvn enn på samme tid i fjor.

2 responses to “Maja oppsummerer 2019”

 1. Og riktig godt år til deg og din fine gjeng Maja 💥🍷

  1. <3 Godt nyttår! Håper vi sees i løpet av året!

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: