Maja drar på Internettforum 2017

Nasjonalt Internettforum 2017 ble arrangert av Norid og NKOM, og ble avholdt i Oslo. Dette er ikke en del av det internasjonale, FN-initierte IGF (av flere grunner), men nok om det. Jeg synes det var et veldig deilig avbrekk i høstmørke hverdager. En positiv ting er selvfølgelig at det var gratis lunsj, en annen positiv ting er at det var spennende innhold, og det tredje er selvfølgelig alle man treffer i pausene.

Jeg fikk ikke med meg den aller første delen av programmet fordi jeg måtte til dyrlegen med katten (hun har det bra, måtte bare tannpusse litt), men til seansen klokka 10.30 satt jeg som et lys og hørte på Vestlandsforsknings Svein Ølnes snakke om blokkjede-teknologi. Vestlandsforskning har noen veldig greie nettsider med massevis av saker som Ølnes har publisert rett der på informasjonssiden om han, så om du vil vite litt om blokkjede og Bitcoin, så sett igang og les! Alt ligger klart.

Etter blokkjedebonanzaen var det en litt mer nedslående gjennomgang fra Sofie Nystrøm om IKT-satsingen til Politiet. Det er velkjent at det er kamp om ressursene i Politiet, men noen områder er mindre prioritert enn andre. Uansett finnes det en bevissthet om behov for opprusting på området. Interessant og spennende fra Nystrøm – som var der i kraft at hun var direktør i Center for Cyber and Information Security. Men hun er ikke det nå mer. Nå er hun en avdelingsdirektør i E-tjenesten.

Litt kaffe før Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet (nå snart Forbrukertilsynet) ga oss et innblikk i hvor lite man i Norge egentlig kan gjøre for å hindre at folk blir lurt på nett. Deretter kom Tommy Tranvik (fra UiO, Senter for rettsinformatikk) og ga oss en slags kalddusj om GDPR. Eller, en kalddusj var det strengt tatt ikke, men litt mer et slags lattermildt “jamen det kommer nok ikke til å bli noe særlig endring” etter 25 mai 2018, til tross for høy halleluja-faktor fra de som selger inn kurs om hvordan man skal håndtere de nye retningslinjene. Jeg er veldig betatt av Senter for rettsinformatikk. Jeg følger med på sidene deres og holder meg oppdatert på hva de gjør. Det skjer så mye spennende i de kretsene der.

Apropos forbrukervern og rettsinformatikk, Miloš Novović skrev doktoravhandling på UiO, og han presenterte funnene på Internettforum. Det handlet om hvordan tilbydere av sosiale medier-plattformer tar eierskap over innholdet du produserer. Moralen er at du frasier deg alle rettigheter på alt du deler, og det var kjempegøy å høre på ham. Fortvil ikke fordi du ikke fikk sett dette – han har hatt en TedX-talk som ligger på YouTube.

Til tross for dystre forbrukerrettigheter ble hele sulamitten avsluttet med en slags festtale fra Harald Alvestrand (introdusert fra NKOM og Norid som en “internettpionér med erfaring fra blant annet fra IETF, ICANN Board og Google”) om fremtidens Internett. Det kommer til å skje ting med Internett i fremtiden også, og Internett er generelt en bra ting. Dessuten anbefalte han folk til å melde seg inn i Internet Society (ISOC). Og det er jeg for! Strengt tatt ble han litt oppfordret til det, men jeg er sikker på at det kom fra hjertet uansett.

Det ble et veldig bra forum, men jeg fikk ikke brukt alle pausene like godt. En pause ble jeg sittende fast mellom to bautaer som prøvde å overskinne hverandre over sin egen fortreffelighet, og det var strengt tatt ikke spesielt interessant. Men de andre pausene ble brukt til å treffe gamle kjente, lytte etter hva som skjer rundt om, spille noen idéer frem og tilbake, og jeg fikk oppdatert interesserte om bokprosjektet.

Takk NKOM og Norid for et godt nasjonalt Internettforum 2017!

 

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: