Maja migrerer nettside fra WiX til WordPress

Da jeg skulle bygge nettside en gang i gamle dager (i 2015), ble det til at jeg egentlig bare tilfeldig plukket en tjeneste for å hjelpe meg med dette, og valget falt på WiX. WiX har fungert greit, de har en gøyal måte å justere utseende med drag-and-drop på bokser og ingresser og utseende og innhold. Men etter den første bygginga ble WiX litt tungvint. Å oppdatere nye innlegg er ekstra mange klikk, og små endringer blir plutselig en del arbeid.

2015-04-23-maja-lager-nettside_1
Nettside fra WiX før det kom litt mer vettug info der

Jeg valgte i begynnelsen av 2017 å endre til WordPress, både fordi jeg etter hvert har en del erfaring med WordPress, men også fordi WordPress tjener nesten en tredjedel av alle nettsidene på verdensveven (det norske ordet for weben – et fantastisk ord, men alt for lite brukt). Det påstår de hvertfall selv, og jeg tror på det. De holder altså på å vinne markedet, og jeg vil bli med på hypen.

Så hvordan migrere en nettside? Migrering er vel nesten et litt for flott ord å bruke, for i følge en blogg jeg googlet meg frem til, så er den beste måten å migrere mindre nettsider rett og slett bare å copy/paste. Så da tok jeg ett og ett blogginnlegg og lagret i notisblokk (ren tekst) med tilhørende bildefiler i passende format.

Jeg oppretta en WordPress-side og la inn ett blogginnlegg for å ha starta på WordPress-sida. Deretter koblet jeg av domenet fra WiX. Men for å plutselig peke til en annen nettside må jeg inn på registrartjenesten jeg bruker (jeg bruker Domeneshop), og endret navnetjenere (name servers) der – fra WiX sine (feks ns12.wixdns.net) til WordPress sine (feks ns3.wordpress.com).

Disse navnetjenerne gjør det mulig for deg å skrive inn “www.frkenes.no” istedenfor å skrive inn IP-adresser. Det er det som er så lettvint med verdensveven; man kan skrive inn ord som er lette å huske og lette å forstå, istedenfor å gå rundt og huske på en hel haug IP-adresser. En revolusjon i Internett sin historie, som gjorde at Internett med ett ble veldig mye mer tilgjengelig.

Uansett, når jeg har endret navnetjener på Domeneshop, så går jeg tilbake til WordPress og begynner å copy/paste resten av innleggene jeg hadde på WiX-nettsiden. Det tar kanskje en dag før navnetjenerne er oppdaterte, så om jeg skriver “frkenes.no” i denne perioden, kommer jeg bare til en parkert side. Om du skal gjøre dette, ikke få panikk – det pleier å være sånn. Nå er ikke min side så trafikkert at jeg ikke kan akseptere litt nedetid, så jeg gjør ikke noen grep for å hindre dette.

Jeg betaler for WordPress for å knytte det til eget domene. Først betalte jeg en billigere plan, men jeg kunne ikke få bort den sykt reklame-footeren, selv om en billigere plan reklameres med at all WordPress-reklame går bort.

wordpress-plage
Plagsom WordPress-footer

Jeg endte med å betale fullpris (dyreste versjon). En billigere og lurere løsning er å bruke en annen hosting-tjeneste (altså ikke hosting på WordPress). Men en ting av gangen. Endring av hosting får bli en annen gang!

Så får å oppsummere migrerasjon;

  1. Kopiere alle bloggposter og bilder og lagre disse.
  2. Opprette WordPress-side
  3. Koble av domenet fra WiX
  4. Endre navnetjenerne hos Domeneshop
  5. Kopiere inn bloggposter og bilder på WordPress
  6. Vente et døgn (ca)

Så har man en ny side

frkenes_no-januar-2017
Nettside på WordPress per januar 2017

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: