Maja drar på ICANN54

ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) er en organisasjon som har ansvaret for blant annet root server og domeneadministrasjonen. ICANN54 er det 54. møtet i organisasjonen. Jeg var der.

2015-11-02-maja-drar-pa-icann54_1

Tre ganger i året møtes ICANN-delegasjoner for å diskutere temaer som for eksempel internasjonalisering av toppdomener (bruke andre skriftspråk enn latinske); overtagelsen av den globale koordineringen av DNS og IP-adressering (IANA) (ICANN skal overta IANA-funksjonen som tidligere har ligget under den amerikanske regjeringen); og til slutt for eksempel hvordan man skal tilrettelegge for mer informasjon i WHOIS (en thick whois, som de kaller det).

ICANN har mange interessenter (de driver en «multistakeholder model»). Derfor er ICANN en langsom og politisk prosess med en enorm mengde rådgivende organisasjoner og komiteer og bedrifter og regjeringer og alt innimellom der også.

Jeg dro dit med topp stemning og engasjementet dalte litt da jeg innså at mesteparten av arbeidet skjer på lukkede møter. De fleste åpne møtene er av sermoniell art eller opplæringsformål. Men har man først kommet seg til Dublin på noe som dette, så bretter man armene opp og nettverker og lager sine egne private møter. Her er forøvrig et bilde av presidenten og CEO av ICANN; Fadi Chehadé som prater på åpningsseremonien (et åpent møte).

2015-11-02-maja-drar-pa-icann54_2
En åpenbar nettverksarena for meg er ISOC, og jeg møtte med andre ISOC-folk. Spiste til og med nettverksmiddag på et slott. En annen gruppe hvor det er forholdsvis enkelt for meg å komme meg innpå, er kvinnenettverk, så jeg fikk med meg litt DNS Women-treff. Spiste frokost i en kjeller. Litt flaks og litt tidligere kjennskap gjorde også at jeg flere ganger fikk henge litt med NorID-deltakerne, altså de som administrerer .no-domenet. Jeg spiste middag med dem og deres skandinaviske kollegaer i en kirke. Jeg fikk til og med inn et intervju med NorID. Lærte masse, og fikk bekreftet at jeg allerede har lært mye (det vil si jeg forsto mye nå som jeg vet jeg ikke ville forstått for 6 måneder siden).

Jeg forsøkte å gå på et At-Large Advisory Committee (ALAC)-møte, eller – det vil si; jeg dro på det, men det ble litt for mye byråkrati for meg på min fjerde dag på ICANN og i Dublin. Kort fortalt er ALAC den rådgivende komiteen til ICANN som er “røkla”. De fleste rådgivende organ har en slags tilknytning eller spesifikk funksjon, mens ALAC er “resten”. Her finner man brukere (ofte ISOC-medlemmer, men ikke alltid), menneskerettighetsforkjempere, idealister osv – en viktig stemme å få med i en såpass stor organisasjon. Men det var veldig tørt. Jeg var der dessuten ikke for å bli en ICANN-representant, jeg var der for å lære om DNS-administrasjon.

Neste ICANN-møte (ICANN46) skal være i Marrakesh i Marokko i mars 2016. Det er stor sannsynlighet for at både IANA og thick WHOIS og de andre spørsmålene som var hete i ICANN54 vil være brennaktuelle tema på ICANN55 og.

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: