Maja går på skattekurs

Fordi skal man gjøre noe, så kan man likegodt gjøre det ordentlig med en gang. Jeg meldte meg på skattekurs (det jeg egentlig mener er «Kurs for nye næringsdrivende») i regi av Skatt Øst. Det går ganske ofte, disse kursene, så jeg tenkte kanskje at vi kom til å være sånn en liten klasse.

2015-08-25-maja-gar-pa-skattekurs_2
Det viste seg at vi var en hel haug, og med tanke på mengden informasjon som finnes i skatt- og momsreglementet, så ble det hele ganske generelt og lite spesifikt. Vi var mange forskjellige typer næringsdrivende der. Jeg fikk med meg at det var en som skulle starte forlag, en danser, en taxisjåfør, noen alternativbehandlere og ganske mange konsulenter.

Dette er essensen av hva jeg fikk med meg:

– Det er veldig mange som oppretter enkeltpersonsforetak i Skatt Øst sin region.
– Det er veldig mange av disse som synes det er ytterst interessant å få vite samtlige detaljer om bruk av bil i næringsvirksomhet
– Fakturaer må ha et ikke-redigerbart nummer
– Dersom man ikke er momsplikter kalles det at man er utenfor loven.
– Mange er uten momsplikt.

2015-08-25-maja-gar-pa-skattekurs_1
Dette etablererkurset er altså fire timers gjennomgang av skatte- og momsregler (to timer skatt, to timer moms). Man sveiper innom alt fra fradrag for hjemmekontor, forskjeller mellom hobbyinntekt og næringsinntekt, og ikke minst hvorfor det er lurt å føre regnskap (noe jeg trodde var innlysende, men gitt de mange spørsmål rundt dette er det tydeligvis ikke innlysende for alle).
Jeg forsøkte meg på noe nytt i løpet av dette skattekurset også, nemlig å twitre fortløpende. Det var innmari dårlig dekning der inne, og dessuten var vi innom temaer som jeg synes var interessante nå og sa også, så twitringen kom ikke i første linje hele tiden.

Jeg er usikker på om det var noe særlig suksess denne twitringen. Jeg fikk én favourite-markering (av en som studerer regnskap), da. Ikke verst bare det.
2015-08-25-maja-gar-pa-skattekurs_3

I min umiddelbare omgangskrets finnes det etablerte gründere. De forsto ikke hvorfor jeg skulle bruke tid på å gå på skattekurs, da de mente jeg bare kunne spørre dem. Men jeg ville gjøre det selv, og jeg kan si at jeg fikk noe ut av det.

Dette blogg-innlegget, for eksempel. Dessuten fikk jeg forståelse av hvor lurt det kan være å ringe til Skatteetaten for tips og råd når du lurer på noe, (telefonnummeret dit er 800 80 000, og de har telefontid mellom 08 og 15).

Nå har jeg ingen unnskyldning til å drive med skattesnusk, for nå er jeg “utlært” på skattereglene. Eller i det minste kan jeg telefonnummeret til Skatteetaten.

Kommenter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: